Victoria C -piharakennuksen pystyttäminen

Victoria C -piharakennuksen pystyttäminen (Tene, Piharakennukset24.fi)


Kirjoitin tämän blogiartikkelin kaikkia teitä varten, jotka olette hankkineet tai hankkimassa hirsirakennusta virolaiselta Tene-yritykseltä. Heidän tuotteitaan toimittavat Suomessa mm. Piharakennukset24.fi.

Tilasimme Victoria C -piharakennuksen huhtikuussa 2019 hyvinvointimessuilta Helsingissä. Toimituksen oli tarkoitus toteutua kesäkuun puoleenväliin mennessä kesämökillemme Heinävedelle. Toimitus viivästyi pari-kolme viikkoa. Kun paketti vihdoin saapui, soitti kuljettaja minulle ja tiedusteli ystävällisesti, mihin voisi tavarat jättää. Olin tehnyt pihalaatoista kevyen perustuksen ja neuvoin kuljettajaa laskemaan kollin lähelle laatoitusta.
 

Saavuin itse vasta muutaman päivän kuluttua mökille aloittamaan hirsirakennuksen pystytyksen. Tullessani paikan päälle, huomasin ilokseni, että kuorma oli jätetty juuri sopivaan paikkaan.

Ensimmäinen vaihe on luonnollisesti paketin avaaminen ja tavaroiden purkaminen ja sijoittelu laatoituksen ympärille. Piirustukset ja ohjeet on printattu A4-kokoiseksi vihkoseksi. Ne kannattaa heti laittaa sivuun, etteivät likaannu tai rypisty. Samoin kaikki helat ja kiinnitystarvikkeet. Ne toimitetaan läpinäkyvässä muovipussissa.
 

Tavaroiden purkamisessa kannattaa olla järjestelmällinen ja kärsivällinen. Ja koko paketti on purettava, ennen kuin pääsee pystytyshommiin, koska aluspuut ovat paketin alimpana, siis kirjaimellisesti paketin ALLA! Hirret omiin pinoihin, lattialaudat omiin ja kattopaneelit omiin pinoihin jne. järjestelmällisesti. Järjestys nopeuttaa pystytystä, kun ei tarvitse etsiä jokaikistä osaa. Niitä on nimittäin PALJON!

Pressuja tai kevytpeitteitä kannattaa olla varattuna, etteivät sateet pääse kastelemaan kuivaa puutavaraa.

Kun aluspuut on saatu kaivettua esille, voidaan aloittaa niiden sijoittelu ja kiinnittäminen laatoituksen päälle. Ensin kannattaa 'mallata' tarvittavat osat suunnilleen lopullisille paikoilleen ja tarkistaa aluspuiden mitat ja pohjan suorakulmaisuus. Ristimittaa on vaikea saada, koska tässä mallissa ovi 'lohkaisee' kulmasta ison palan pois.
 

Tässä vaiheessa viimeistään huomaa, että pohjan rakenne on ns. tuulettuva alapohja, eli ilmavirta pääsee vapaasti tuulettamaan lattiarakenteita. Rakenteen voisi tehdä lämpimäksi laittamalla muovin laatoituksen päälle, villoittamalla lattiakoolauksen välit ja estämällä ilmavirran pääsy lattiarakenteen alle. Jätin kuitenkin oman piharakennukseni rakenteen tuulettuvaksi.
 
Aluspuiden kiinnittämisen jälkeen alkaakin hirsien kiinnittäminen. Alimmainen varvi kiinnitetään aluspuihin mukana tulevilla järeillä ruuveilla. Tässä vaiheessa kannattaa pohjan suorakulmaisuus entrata mahdollisimman tarkaksi. Se tulee helpottamaan myöhempiä pystytysvaiheita. Hirret ovat erittäin tarkasti veistettyjä ja lovet sopivat toisiinsa erittäin tarkasti. Mukana tulevan lyöntikapulan avulla voi varmistaa, että hirret istuvat pontissaan ja ettei hirsiin tule jälkiä vasaroista tms.
 

Kun viitisen hirsivarvia on paikoillaan, kannattaa koota ikkunoiden ja oven pokat ja kiinnittää niihin reunalistat. Pari-kolme ruuveilla kiinnitettävää apurimaa on myös hyvä olla mukana varmistamassa hirsien pysymisen ponteissaan asennuksen aikana. 
 

Ikkunoiden ja oven reunalistat pitävät pokat sekä lyhyet hirrenpätkät riittävän tukevasti paikoillaan ja linjat suorina.
 

Ikkunapokien yläpuolelle jää melko suuri rako puun elämisvaraksi. Raon päälle tulee leveähkö peitelista.
 

Tässä vaiheessa ovat jo lähes kaikki hirret paikoillaan ja oven yläpuolinen rakenne aloitettu. Yksi ikkunakin on fiilistelty paikoilleen.
 

Oven päälle tuleva kolmion mallinen laatikko on tehtaalla valmiiksi kasattu, joten se on helppo kiinnittää ruuveilla hirsikehikkoon. Kannattaa miettiä, miten hirret elävät sään vaihtelujen mukaan ja kiinnittää laatikko tätä puun luonnollista elämistä ajatellen. Rakenne lujitetaan kiinnittämällä ylin hirsivarvi pitkillä ruuveilla.
 

Katon tekeminen aloitetaan kiinnittämällä kattopalkit toisiinsa. Tein tämän työvaiheen yksin, joten jouduin käyttämään hieman luovuutta saadakseni palkit kiinni toisiinsa. Pitkä apurima osoittautui yllättävän käteväksi apuriksi. Kun pääpalkit on kiinni, on lyhyiden tukipalkkien kiinnitys suorastaan jo hauskaa.
 

Palkit kiinnitetään ruuveilla hirsikehikkoon ja lyhyet palkit myös ruuveilla pitkiin palkkeihin. Tämän jälkeen katon laudoitus sujuukin melko sujuvasti. Kattopanelit on kaikki sahattu oikeisiin mittoihin, joten jos puutavara on järjestyksessä, edistyy katon tekeminen nopeasti. 
 

 

Kattopanelit kiinnitetään myös ruuveilla palkkeihin. Alkaa olla kattohuovan asentamisen aika. Kuulemma virolainen kattohuopa on hintaansa nähden heikkolaatuista, joten päätin hankkia kattohuopapaanut kotimaisesta rautakaupasta. B:llä se taisi alkaa...


Ennen kattohuovan asennusta räystäslaudat tulee kiinnittää paikoilleen. Sahasin sirkkelillä myös ns. tipparimat, jotka pitävät huovan riittävän etäällä räystäslaudasta, jottei tippuva vesi pääse sotkemaan räystäslautaa. Victoria C:ssä ei pystytysvaiheessa juuri sahauksia tarvitse tehdä, mutta räystäslaudat on lyhennettävä kiinnittämisen jälkeen oikeisiin mittoihin. Toinen sahausoperaatio tuli vastaan yhden lattialaudan asentamisessa.

Huopakaton tekeminen alkaa räystäshuovan kiinnittämisellä siten, että huovan alareuna tulee n. 1-2 cm tippariman alareunan alapuolelle. Kiinnitys tapahtuu huopanauloilla. Paanujen kiinnityksessä huopanaulojen pituus ei saa olla yli 20mm. Räystäshuovan asennuksen jälkeen alkaa huopapaanujen kiinnitys. Niiden reunat leikataan terävällä mattoveitsellä katon taitteiden kohdalta. Paanujen kiinnittämisen jälkeen peitetään taitteet harjapaloilla ja lopuksi katon huipulle asennetaan mukana toimitettu peltisuoja, jossa on koristeena messinkipallo.


Tämän jälkeen onkin jäljellä enää maalaus, ikkunoiden ja oven asennus, helojen asennus sekä lattian asennus. Tene:n puutavara on erittäin mittatarkkaa mutta ikkunoiden ja ovien helojen laatu on surkea. Ikkunoiden säätämisessä kului useita tunteja, koska saranat oli tehtaalla asennettu siten, että ikkunat olivat liian kaukana toisistaan, eivätkä ne menneet kiinni vääntimillä. Vääntimien kiinnitys mukana tulleilla koneruuveilla ei myöskään onnistunut, vaan piti turvautua tavallisiin puuruuveihin.


Lattian asennus sujui nopeasti. Laudat ovat pontattua panelia ja symmetrisiä, eli ne voi asentaa kummin päin tahansa. Tihensin aluspuu- eli lattiapalkkijakoa, koska lattialaudat ovat vain 18mm paksuja. Ne saisi kyllä lisähinnasta paksumpina, mutta tämä oli edullisempi ratkaisu. Lattiasta tuli erittäin tukeva ja jämäkkä.




Viimeisen lattialaudan joutuu kaventamaan. Teen sen seuraavalla mökkireissulla käyttäen laadukasta kuviosahaa. Maali sisäseiniin, ikkunat ja ovet maalataan, lattialistat paikalleen ja sen jälkeen alkavat sisustushommat.

Hakusanat:

Victoria C
Piharakennukset24.fi, piharakennukset24
Tene

Kommentit

  1. Pitihän se arvata, ethän sinä Tomi voi epäonnistua.
    On muuten upea piharakennus.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti